architecture

Duplex apartment in Beirut, Lebanon

Loft-apartment-with-wood-and-view design apartment

That N.B.K. is a private property designed by DW5 Design Studio. It was completed in 5 years in 2013 and is located in Beirut, Lebanon. Located on property # 2251 and on the ninth floor, which is also the last, this three-story stands out Duplex apartment with a broken and independent structure and decorates the whole building like a crown.

 Structurally, the apartment communicates the vertical distribution inside the building and also the outline of the two vertical walls that have a vertical orientation. Beyond the ninth floor, the structure appears autonomous and the rendering is morphologically separated from the building. The result is much more of an independent property on the roof of a building than what most people know as a loft or penthouse apartment.

 Duplex apartment – overlooking the city

Loft-apartment-with-swimming-pool-wooden-veranda-furniture-in-white

The articulation part of this project is also related to the geographic location. In practical terms, the maisonette apartment is located on the former line of demarcation between East and West Beirut and is like a sky in the middle of the city, on a level that does not belong in either direction. While most of those who choose a Duplex apartment, Mediterranean design, if you decide to have a view of the lake or the sea, the apartment offers a direct view of the city. You can see the whole periphery including the Maronite cemetery, the riding arena and a few administrative buildings. They are relatively low, so that the air of the street passages in between leads in the south-westerly direction to the Chouf Mountain and sink into the suburbs of Beirut. The valley of the mountains also includes the former demarcation which was established by Damascus Road.

Duplex apartment- construction of the interior

Railing-made-of-lattice-in-black-wood

When entering this Duplex apartment it becomes clear to everyone that an ultimate experience is imminent – twelve meters wide and six meters high, the entrance area encloses the floor corridor and appears more or less exaggerated, unobstructed and completely free. The apartment extends over three floors, the reference room is the entrance area through which the other central living areas are reached: entrance hall, living room, master bedroom and kitchen. On the mezzanine there are two more bedrooms and a continuous library, which extends from the floor to the ceiling, accessible through a staircase made of grating and steel, which extends continuously over the entrance area and is half a ceiling, like a piece of floating furniture in merges into space. Finally, you will find the terrace with swimming pool, the room for guests and staff accommodation on the top level.

Lots-of-bookshelves-on-the-wall-wooden floor

Revitalization of the craftsmanship

The N.B.K. Property 2 takes on anew certain experiments with interior design and lines, furniture, and materials which had been carried out and accepted in various projects and which N.B.K. 1 were used twelve years earlier. The experience gained through certain illegal appropriation and reproduction of traditional materials through the revitalization of craft activities comes into light. Alliances formed over the years with local artisan groups have been revived and incorporated into the careful construction of the wood-and-steel work of the entrance area of ​​this maisonette apartment.

great-view-of-the-city-lights

Structure almost untouched by modern tendencies

The wood panels, which serve as wall cladding in the entrance area, follow the outline, which leads from the floor, over the walls and ceiling to the rest of the rooms. The same cladding is used as the background of the banister, the latter as a real eye-catcher when entering the entrance hall. A futuristic air conditioning hangs directly on the ceiling, which ensures all the air circulation in the apartment. Almost untouched by modern trends, this ceiling retains the traditional touch of the architectural finishes. However, it is not seen as a fresco because the structure, plastering mortar, a strong and tight hood, and was designed as a collaboration between mechatronics and engineers. The gypsum mortar is immediately associated with the ceiling molding or cornice, which is used as a popular type of molding and in our case, the plaster was painted in black and the contemporary, technical mark was dispensed with. The result is a futuristic, extraterrestrial shape and contours that floats in the air, as an expression of the unconventional and an aesthetic in the foreground, craftsmanship and new use of the usual materials.

Wall-made-of-wood-grating-as-second-floor

Wood panels and steel structure

Last is the swimming pool area. Two lights antennas illuminate the whole terrace with the lounge area. In the south-west direction, these research satellites emit light with axes of rotation, which can be clearly seen from the nearby buildings, as they extend very high over the roof terrace.

Design-loft-apartment-with-black-colors-and-wood

 Air conditioning like an alien object

Look-at-the-ceiling-round-shape

 The air circulation

Sight-of-the-street-fence

The antennas as lights

Last is the swimming pool area. Two lights antennas illuminate the whole terrace with the lounge area. In the south-west direction, these research satellites emit light with axes of rotation, which can be clearly seen from the nearby buildings, as they extend very high over the roof terrace.

Maisonette-apartment-on-three-floors